We kennen het allemaal. Je bent zenuwachtig, krijgt klamme handjes, praat te snel of je slaat juist helemaal dicht. Dit allemaal omdat je in gesprek gaat met een recruiter die jou kan helpen je droombaan te vinden. Erg vervelend, zeker als je een goede eerste indruk wil maken. Wij hebben onze recruiters gevraagd wat zij belangrijk vinden in een sollicitatiegesprek, zodat jij met meer zelfvertrouwen het gesprek in kan gaan!

Tip 1

Voordat je überhaupt op gesprek komt, stuur je natuurlijk eerst je C.V. Dit is het eerste visitekaartje wat je afgeeft. Zorg er dus voor dat jouw C.V. in orde is. Vermeld bijvoorbeeld altijd de werkperiode op je C.V. met de maand en het jaartal. Dus september 2016 – december 2019 in plaats van 2016-2019. Zo kunnen we precies zien hoe lang je ergens hebt gewerkt. 2016-2019 kan namelijk 3 jaar zijn, maar als je in december 2016 bent begonnen tot januari 2019 dan is dit een groot verschil.

Zorg er daarnaast voor dat je C.V. een heldere opmaak heeft. Wees creatief met beeld en kleur. Hierdoor valt jouw C.V. meer op! Vergeet deze niet mee te nemen naar het gesprek, zodat je makkelijk erover kunt praten. Zorg er daarnaast voor dat je alle gevraagde documenten meeneemt of van tevoren opstuurt. Dan kunnen we tijdens en na het gesprek sneller schakelen en kun jij zo snel mogelijk starten bij jouw nieuwe baan.

Tip 2

Op de dag van je sollicitatiegesprek is te laat komen natuurlijk een no go. Dat is algemeen bekend. Veel te vroeg is echter ook een afrader. Kom niet een half uur van tevoren. De recruiter heeft ook een planning en een half uur is echt te veel van het goede. 10-15 minuten eerder is prima.

Tip 3

Kom tijdens het gesprek met voorbeelden als je een competentie van jezelf beschrijft. Bijvoorbeeld; ik heb een ‘hands on’ aanpak. Wij zijn benieuwd waar dat dan uit blijkt. Kom met voorbeelden van situaties die je hebt meegemaakt.

Tip 4

Vertel wat meer over jezelf dan op je C.V. af te lezen is. Hobby’s, bijzondere feitjes, leuke plannen die je hebt met reizen of cursussen. Hoe je jezelf profileert, zorgt ervoor hoe je wordt gepitcht bij bedrijven. Jouw verhaal en beeld als persoon gaat meer leven als er meer details bekend zijn.

Tip 5

Laat zien waar je passie zit, waar je enthousiast van wordt en waar je energie van krijgt. Wanneer iemand enthousiast wordt en met passie over iets praat, zie je dat meteen aan de houding. Een open, enthousiaste houding is erg belangrijk in een gesprek. Wij worden enthousiast over jou als jij enthousiast bent over je werk. Hierdoor word je sneller aangenomen.

Wij denken graag met jou mee om samen de baan te vinden die echt bij jou past. Bekijk alvast onze openstaande vacatures!