-18b-3-categorien_0052_rechthoek-2

Afgestudeerd? Gebruik deze tips voor een professioneel CV!

Tips van Yuar!

Yes! Je bent eindelijk afgestudeerd en klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Maar, hoe stel je een professioneel CV op dat laat zien dat jij de juiste kandidaat bent voor die specifieke job? Het is belangrijk dat je CV goed in elkaar zit en dat deze opvalt tussen die van de andere kandidaten. Maar, hoe stel je nou zo’n document goed op? Yuar helpt jou bij het opstellen van een professioneel CV, waar jij je nieuwe werkgever mee gaat verrassen!



Overzichtelijk en gestructureerd

Een van de belangrijkste voorwaarden van een professioneel CV is dat het een overzichtelijk en gestructureerd document is. Maak gebruik van herkenbare tussenkopjes, zoals werkervaring, gevolgde opleidingen en vaardigheden. Zorg er ook voor dat je CV opvalt tussen die van andere kandidaten, maar houd de opzet zakelijk en professioneel. Wees creatief, maar maak er geen kleurboek van. Probeer de informatie kort te houden, maar relevant genoeg. Een gemiddeld CV is vaak niet langer dan twee pagina’s.


Begin in ieder geval met een foto en introductie van jezelf, waarin je kort vertelt wie je bent en waar jouw interesses liggen. Vermeld je personalia kort, zodat je meer ruimte overhoudt voor jouw werkervaring, gevolgde opleidingen/stages/cursussen en skills/competenties.



Relevantie

Zorg ervoor dat jouw CV relevant is voor de functie waarop je solliciteert! Bijbaantjes waar je misschien maar twee maanden hebt gewerkt (zoals de horeca of de supermarkt) kun je eigenlijk wel schrappen. Om een relevant CV op te stellen kan je je opleidingen en gevolgde cursussen hier wel in verwerken. Verwerk dit in een a-chronologische volgorde: je meest recente baan/opleiding zet je bovenaan en werk zo verder omlaag. 


Als nieuw talent op de arbeidsmarkt kun je er ook voor kiezen om stages op je CV te vermelden. Stages leveren vaak waardevolle praktijkervaringen op en geven een kijkje in het echte werkleven. Zorg er ook hier weer voor dat het gaat om relevante stages die te maken hebben met de functie waarop je wil solliciteren. Je kunt concrete voorbeelden noemen waar je mee bezig bent geweest of die je tijdens deze periode geleerd hebt. Dit zal je CV verder opvullen, zeker wanneer je nog niet zo veel werkervaring hebt.



Houd het bij feiten

Bij het opstellen van een CV is het belangrijk om feiten te vermelden. Wij snappen ook dat je goed over wilt komen op je potentiële werkgever, maar liegen op je CV is echt een no go! We maken het allemaal wel eens wat mooier dan dat het daadwerkelijk is, maar zorg ervoor dat jouw ervaring en competenties geloofwaardig en realistisch zijn. Tijdens het sollicitatiegesprek ga je jouw CV namelijk bespreken en moet jij de punten hierin toe kunnen lichten. 



Online een CV opstellen

Het kan lastig zijn om zomaar de structuur en opmaak van een CV te bedenken, maar daar hebben wij van Yuar natuurlijk een goede tip voor. Als je inspiratie zoekt voor het opstellen of vormgeven van een CV, gebruik dan Canva. Bij Canva krijg je toegang tot hele fijne, mooie, originele en professionele lay-outs die je verder helemaal zelf kunt personaliseren. Een ander pluspunt van Canva, het aanmaken van een account is gratis en hebben wel duizenden voorbeelden van goede CV’s voor jou klaarstaan. 



Motivatiebrief

Vaak ga je naast het opstellen van een CV ook aan de slag met een motivatiebrief. In zo’n brief vertel jij naast je competenties ook waarom jij graag deze specifieke baan wilt hebben. Je gaat dieper in op de functie zelf en legt uit waarom jij hier de ultieme kandidaat voor bent. Wij van Yuar zien tegenwoordig ook een andere vorm van een motivatiebrief rondgaan, een video! Op deze manier ziet je potentiële nieuwe werkgever gelijk met wie hij te maken heeft en krijgt gelijk een goede indruk van jou. Wanneer je een video maakt en jouw motivatie voor je nieuwe baan hierin uitlegt, val je sowieso al meer op tussen de andere kandidaten. 



Final check

Nice! Je CV is bijna af. Het is belangrijk dat je toch nog heel even alles goed controleert en naleest. Heb je spelfouten gemaakt? Is de informatie relevant genoeg? Wees kritisch! Zorg ervoor dat alle data en contactgegevens kloppen. Niks is vervelender dan wanneer een werkgever je probeert te bereiken en dat het verkeerde telefoonnummer of e-mailadres op je CV staat! Daar gaat je uitnodiging voor het sollicitatiegesprek... Laat je CV desnoods door iemand anders nog een keer nalezen voor een extra controle.


Solliciteren is natuurlijk veel meer dan enkel een professioneel CV maken. Dit is slechts de eerste stap in het vinden van jouw nieuwe baan. Yuar neemt jouw volledige sollicitatieproces uit handen en gaat op zoek naar een baan die écht bij jou past. Gebruik onze tips en stuur je CV naar ons toe, wij regelen de rest!


Cookie-instellingen
Je kunt hieronder je cookie-instellingen kiezen en accepteren: